Zeilend van Panama naar Colombia via de San Blas
Colombia, Midden-Amerika, Panama, Reizen, Zuid-Amerika

Zeilend van Panama naar Colombia via de San Blas

Lang hebben we uitgekeken naar deze trip, zeilend van Panama naar Colombia via de San Blas eilanden, een hoogtepunt van onze reis. Het is geweldig om per zeilboot de oversteek te maken naar een nieuw land en zelfs een nieuw continent. Op de vijfdaagse zeiltocht met de boot Amande hopten we de eerste drie dagen langs verschillende San Blas eilanden om daarna twee dagen lang op open zee naar Colombia te zeilen.

Tijd om aan boord te gaan

De zeiltrip hadden we ruim van te voren bij Blue Sailing geboekt. In het havenstadje Portobelo ontmoeten wij de dag voor vertrek de bemanningsleden van de Amande, die bij de immigratiedienst de nodige stempels in onze paspoorten verzorgden. Diezelfde avond spraken we af bij de haven van naastgelegen Puerto Lindo om aan boord te gaan. Na het welkomspraatje en de instructies gingen we onze hutten in te slapen. Toen we wakker werden zeilden we al richting de San Blas eilanden waar we zeven uur later aankwamen, een paradijs!

San Blas Eilanden

De bountyeilanden van de San Blas; snorkelparadijs bij de Kuna Yala

De San Blas bestaat uit 357 eilanden, die worden bewoond door de Kuna Yala indianen gekleed in kleurrijke sarongs en sieraden. De oorspronkelijke bewoners van Panama, voordat Spanje Panama kwam veroveren. Op een handvol eilanden zijn toeristen toegestaan tegen betaling. Ongeveer 40 eilanden zijn dorpen van de Kuna Yala en op de rest van de eilanden worden kokosnoten verbouwd, die worden geëxporteerd naar Colombia en Panama. Op elk ‘kokosnooteiland’ verblijft een familie om deze kokosnoten te verbouwen en na drie maanden wordt er gerouleerd met een andere familie. De Kuna Yala is een zelfstandige provincie van Panama en de bewoners hebben dan ook hun eigen regels en tradities. Niet alleen de eilanden maar ook de vissen en de zee zijn eigendom van de Kuna’s en als je met je schip op het koraalrif strand, is ook jouw boot hun eigendom geworden.

Kuna Yala Indianen San Blas

Een ander gegeven is dat je buik als heilig wordt beschouwd en dat je deze dient te bedekken als vrouw. Verder is de Kuna Yala een zogenaamde matriarchaat, een cultuur waarin vrouwen domineren. Als er geen dochter wordt geboren binnen een gezin, wordt de jongste zoon als vrouw gekleed, behandeld en beschouwd. Nergens is transseksualiteit zo normaal als bij de Kuna’s.

Naast deze culturele rijkdom heeft de San Blas nog meer, namelijk een snorkelparadijs. Het koraalrif is er prachtig, kleurrijk met enorm veel vissen en het water is echt kristalhelder. De eerste drie dagen van de trip zijn we elke dag naar een ander eiland gevaren. Drie dagen lang snorkelen, op parelwitte stranden liggen en gezelligheid met de hele groep op de boot en in de zee. Het was echt bijzonder om zo midden in de Caribische zee op al die kleine eilanden te verblijven en gek om je voor te stellen dat een heel volk hier gewoon woont, met alleen maar zee om zich heen en zo ver verwijderd van het vaste land.

Amande San Blas

De overtocht van de San Blas naar Colombia

Na drie dagen relaxen was het tijd voor de 30 uur durende overtocht naar Colombia, de eindbestemming van deze unieke trip. Een gave ervaring om eens twee dagen en nachten op open zee te zijn. We verlieten de San Blas voor de open zee en met een lekker windje begon de zeiltocht. Tegen de avond rond een uur of zeven begon het plotseling harder te waaien en werden we door de crew ‘naar bed gestuurd’. Het begon te onweren en te stormen, dus een lange onrustige nacht volgde, met name voor de kapitein natuurlijk, want wij lagen te deinen in bed. Tikkeltje spannend, maar ook dat hoort bij dit zeilavontuur. Die laatste ochtend was het volledig opgeklaard en genoten we voor op het dek van de laatste uurtjes varen, tot we de haven van Cartagena voor ons zagen opkomen in de zee, Colombia! Veilig en met zeer voldaan gevoel weer aan wal.

Haven Cartagena Colombia

Where we go next…

Cartagena is een fantastisch begin van Colombia, het is een levendige koloniale stad met oude gebouwen met van die geweldige balkons. Als de rest van Colombia zo gaaf en sfeervol is, dan zouden we absoluut wat hebben gemist als we na Panama naar huis zouden zijn gegaan. We zijn in ieder geval blij dat we in Zuid-Amerika zijn! Morgen vertrekken we richting Santa Marta, in het noorden van Colombia. Daar worden ons onder andere Caribische stranden en jungle beloofd. En… daar vieren we mijn verjaardag!

Kaart zeiltocht San Blas

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Co 29 mei 2016 at 08:04

  Wauw, wat mooi! Dit stukje Panama kende ik nog niet, maar staat bij deze ook op de to go lijst! Fijne verjaardag alvast in Colombia!

 • Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  Midden-Amerika
  Zeven maanden reizen door Midden-Amerika, een overzicht

  Wij hebben nu ruim zeven maanden gereisd door Midden-Amerika en hebben de landen Cuba, Mexico, Guatemala, Belize, Honduras, Nicaragua, Costa Rica en...

  Sluiten