Bus in Xela
Guatemala, Midden-Amerika, Reizen

Waarom Spaans leren in Xela te Guatemala?

Xela, oftewel Quetzaltenango. ‘De perfecte plek om Spaans te leren’, zo hoorden wij overal. Op blogs maar ook van reizigers die we tegenkwamen. Nu we in Antigua zijn, ook een populaire plek om Spaans te leren, denken we er precies hetzelfde over. In Xela zijn minder toeristen, minder mensen die Engels spreken (dus je bent vaker in de gelegenheid om je Spaans te oefenen) en je zult je er niet vervelen. Ook een belangrijk punt is het feit dat het 10 graden warmer is in Antigua waardoor je liever in de zon zit, dan in de boeken.

Wat is er te doen in Xela naast je Spaanse cursus?

Xela is een stad met en relaxte sfeer. Het bestaat uit 11 zones maar zones 1, 2 en 3 zijn in ieder geval de moeite waard om te bezoeken. Elke zone heeft een zeer andere sfeer. Zo is zone 1 het historische centrum waar iedereen Spaanse cursussen volgt en de plek met allemaal gezellige barretjes en koffietentjes. Zone 3 daarentegen is een zeer drukke zone waar de levendige markt plaatsvindt en wat modernere gebouwen. Een mooi contrast, maar wij waren blij dat we in het gezellige zone 1 verbleven.

Het nachtleven van Xela

Parque Centroamerica is een gezellig plein waaraan onder andere Pasaje Enrique is gelegen. Dit is een straat in een oud gebouw waar allemaal barretjes te vinden zijn. Ga bijvoorbeeld op zondag bij Salon Tecun pizza eten terwijl je naar de gezellige live muziek luistert. Of bezoek  op dinsdagavond vanaf half negen de bar King & Queen om een potje Trivia te spelen. Een wekelijkse quiz die in het Spaans en Engels wordt gespeeld. Als je op zoek bent naar een avondje uit in Xela, zou ik naar Pool and Beer gaan. Een leuke tent waar je een avondje kunt poolen en vervolgens de dansvloer op gaat. Een fijn punt voor de katers; om 01:00 uur is het in principe allemaal afgelopen in Xela, dus als je de volgende ochtend om acht uur weer moet beginnen met je Spaanse les hoeft dat geen probleem te zijn. Al waren wij erg blij dat het weekend was. Kortom, genoeg te doen in het nachtelijk leven van Xela. Over nacht gesproken, Xela is relatief veilig maar je wordt wel geadviseerd ’s avonds niet alleen door afgelegen straten over straat te lopen en gewoon een taxi naar huis te nemen.

Viering van Cristo Negro

Toen wij er in januari waren was er een lokaal feest, Cristo Negro in een plaatsje naast Xela, Chiquilaja. Geweldig om zo’n plaatselijk feest mee te maken en alle vrouwen in die mooie traditionele kleding te zien. Op onze facebookpagina staat een fotoverslag van dit feest. Er zijn het hele jaar meer lokale feesten in de dorpjes rondom Xela dus een tip om dat bij je bezoek in de gaten te houden.

Feest Cristo Negro

Uitzicht over de stad Xela

Daarnaast is het ook leuk om naar het restaurant Panorama te lopen. Je loopt 20 minuten omhoog en dan kom je aan bij een Zwitsers restaurant waar je onder het genot van gluhwein kunt genieten van een geweldig uitzicht op Xela. Vooral in de avond is dit prachtig omdat je dan de hele stad verlicht ziet.

restaurant Panorama

Uitzicht op de actieve vulkaan Santiaguito

Na de beklimming vulkaan San Pedro bij het meer van Atitlán hebben wij de smaak te pakken gekregen. Een vulkaan beklimmen is gaaf omdat het een heftige inspanning is voor je lijf, waarna je vervolgens getrakteerd wordt op een bijzonder natuurverschijnsel. We besloten daarom om vulkaan Santa Maria te beklimmen om het uitzicht op de actieve vulkaan Santiaguito te zien.

Santa Maria

We vertrokken in het donker om 05:00 uur ’s ochtends. Dan moet je je voorstellen dat je midden in de nacht door een vreemde in een auto wordt opgehaald en vervolgens in de middle of nowhere wordt gedropt samen met een man met een machete in zijn hand, die dan jouw gids moet voorstellen. Met een klein beetje geknepen billen liepen we in het donker achter hem aan. Na een uurtje werd het al licht en werd hij spraakzamer en begon wat te vertellen over de omgeving. Dit was geen heftige hike dus na anderhalf uur kwamen aan bij het punt waar je goed zicht hebt op de actieve vulkaan Santiaguito. Na anderhalf uur in de kou werd het wachten beloond want er ontstonden vier erupties! Het was de eerste keer dat wij een actieve vulkaan zagen en hoorden. Het klinkt alsof er een vliegtuig opstijgt en in een rap tempo gaan er zwarte wolken uit de krater de lucht in. Het was zeker de moeite waard!

Vulkaan Santiaguito

Spaans leren bij “El Portal”

Wij kwamen in Xela om ons Spaans wat op te schroeven. We verbleven in het hostel Black Cat en vroegen daar aan twee meiden of ze al een school hadden gevonden. Het zijn er namelijk zoveel dat het moeilijk kiezen is. We bezochten dezelfde school als deze meiden en besloten daar de cursus te volgen, bij de Spaanse school El Portal. Los van het feit dat het in de ochtenden zonder zon ontzettend koud is, hebben ze een gezellige binnentuin waar je kunt studeren zodra de zon verschijnt rond een uur of negen. Er heerst een goede sfeer om te studeren en je kunt de hele dag koffie en thee drinken en bijna elke dag liggen er broodjes van de bakker klaar. Op vrijdag wordt er iets extra’s gedaan in de pauze. Zo gaan alle studenten naar de markt om fruit te kopen voor een fruitsalade of genieten we van versgemaakte guacamole. De school is een non-profit organisatie. 45% van de opbrengst van het lesgeld wordt besteed aan de kosten voor de school van kinderen van arme alleenstaande moeders. De school organiseert daarnaast elke week een aantal activiteiten, zoals het bezoeken van de hotsprings Fuentes Georginas, dorpjes rondom Xela of een chocoladefabriek.

Markt Xela

De lessen zelf werken als volgt. Je krijgt 5 dagen per week, 4 of 5 uur per dag privéles van een Spaanse leraar die Spaans heeft gestudeerd aan de Universiteit. De wijze van les geven is zeker erg effectief, want je merkt dat iedereen na een week al goed mee kan komen. Wij kozen ervoor om met zijn tweeën 1 leraar te hebben en op die manier wordt het nog goedkoper. Want het is zeker niet duur.  Je betaalt voor 5 dagen, 5 uur privéles per week 900 quetzal voor de cursus en 300 quetzal voor de homestay. Omgerekend is dit € 144,-. Wij hebben met zijn tweeën € 240,- per week betaald voor de Spaanse lessen en de homestay.

Als je bij El Portal Spaans gaat volgen, informeer dan op Byron beschikbaar is voor lessen. Wij waren erg blij met hem als leraar en alle andere studenten om ons heen zeiden dat wij de beste leraar van de school hadden.Spaanse School El Portal Xela

Het leven van een Guatemalteekse familie

Om jezelf nog meer te stimuleren om Spaans te spreken kun je ervoor kiezen in een homestay te verblijven. Je verblijft dan in een gastgezin bij een Guatemalteekse familie die geen Engels spreken. Je krijgt naast een eigen kamer, drie keer per dag een maaltijd. Wij hadden geluk met onze homestay, de vrouw des huizes kon heerlijk koken en we hebben in die twee weken niet een keer hetzelfde gekregen. Naast het leren van Spaans is het dus ook leuk om de Guatemalteekse keuken wat beter te leren kennen. Éen ding, Guatemalteken zijn ongeveer de helft van onze lengte dus de hoeveelheid eten is (ook de helft van wat wij gewend zijn) niet helemaal genoeg. Gelukkig zijn er op straat rondom het park genoeg straattentjes te vinden om wat lekkers bij te kopen. Het was een lieve familie met twee kleine kindjes. Goed om te bedenken is dat sprake is van een cultuurverschil. Guatemalteken zeggen graag ja op alles, zo is tot nu toe onze ervaring. Hierdoor kun je soms niet helemaal weten wat de bedoeling, ook niet als je ernaar vraagt. Zo is het normaal dat je zelf je water en wc papier moet kopen voor het verblijf, maar dit weet je alleen doordat het wc papier ontbreekt op het toilet en niet doordat ze aangeven dat je dit moet doen. Als je namelijk vraagt om water voor thee geven ze je wel thee en wijzen ze het aan, maar hoorden we een week later van een andere student dat we zelf water moesten kopen. Dit soort dingen zijn dus goed om van te voren te weten. Als je een leuke familie hebt, bij wie je ’s avonds samen aan tafel zit, is het absoluut een extra om je Spaans te ontwikkelen maar ook een ultieme manier om een echt kijkje in het normale leven en gewoontes van een Guatemalteekse familie te krijgen. Wat mij betreft krijg je dan een oprechter beeld van een familie dan wanneer je een georganiseerde tour doet met een bezoek aan een lokale familie. Wat wel goed is om te weten dat er niet alleen maar positieve verhalen over de homestays waren. Zo hoorden wij dat in sommige families wel acht kamers zijn en het meer een soort hotel is. Bij deze school kun je voordat je bij een familie intrekt twee families bezoeken om te kijken wat het best bij je past.

Guatemalteekse familie

Where we go….

Na twee weken Spaans leren op school waren we klaar voor vrijheid. Precies, wij zijn geen studeren meer gewend nu we op reis zijn, dus wij hadden weer zin in iets anders. Antigua is de volgende bestemming! Volgende keer lees je hoe deze populaire stad ons is bevallen en wat we allemaal hebben gedaan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
Vulkaan San Pedro
San Pedro la Laguna: vulkaan beklommen en vrienden vermist

Vanuit Mexico zijn we met onze Portugese medereizigers direct naar het prachtige Lago Atitlan in Guatemala gereisd om daar de...

Sluiten