Matagalpa_wherewego
Midden-Amerika, Nicaragua, Reizen

Eerste bestemming in Nicaragua; de koffiestad Matagalpa

Vanuit Caye Caulker te Belize zijn we in drie dagen reizen over land en zee aangekomen in weer een nieuw land; Nicaragua! Onze eerste bestemming was de noordelijke stad Matagalpa.

Een keer weer wijn is fijn

Matagalpa is een prima stad om te bezoeken, nog niet zo enorm populair bij toeristen en er is veel lokaal leven te zien. Nicaragua is een goedkoop land en daar hebben we dan ook gelijk gebruik van gemaakt door bij de vele restaurantjes die er zijn te gaan eten. Bij La Vita e Bella kun je heerlijk pizza eten en wijn drinken voor weinig. Nu denk je dat dat laatste niet zo bijzonder is maar gek genoeg is wijn in zowel de witte als de rode vorm erg prijzig in Midden-Amerika. Hier dus niet en dat voelde als een luxe.

Farmtour bij Matagalpa Tours

Matagalpa ligt in de zogenoemde highlands van Nicaragua, dat maakt het aangenaam fris en het is een perfecte plek om koffie te verbouwen naar het schijnt. Om de koffieplantages te bezoeken kun je een tour boeken maar het is altijd een dilemma of je zo’n tour nou moet doen of niet. Wij hebben uiteindelijk bij Matagalpa Tours een ‘ecologische farm tour’ gedaan.

matagalpa

Deze tour begon met een hike door het oerwoud met zes bejaarde Amerikanen. Een tour die helemaal bij ons past. Als we achteruit hadden gelopen waren we nog sneller dan zij dus een echte workout was het niet, maar we hadden wel genoeg tijd om vlinders, mooie vogels en aapjes te spotten. Wat ook leuk was, was dat de gids ons bij de koffieplantages aan het einde van de hike vertelde over de productie van koffie en het fairtrade gebeuren eromheen. Hij legde kort gezegd uit dat fairtrade niet altijd zo goed is als het lijkt en gewone koffie niet altijd zo slecht is als het lijkt. Mocht je hier meer over willen weten dan vertellen we dat later wel een keer, onder het genot van een kopje koffie uiteraard.

Na deze hike gingen we naar de ecologische boerderij. Hoewel het een mooie omgeving was, viel de tour nogal tegen. We werden een uur rondgereden in een busje (!) waardoor we net niks zagen. Terwijl onze medetoeristen selfies namen met varkens en koeien begon de gids een prachtig propoganda verhaal over hoe goed de koffieplukkers het hier wel niet hadden. Gratis eten, gratis medische zorg, onderdak en een school voor de kinderen. Daar staat wel tegenover dat de verdiensten een dollar per mand geplukte koffiebonen zijn, waarbij een snelle plukker zes manden per dag vult. En ‘het dorp’ bleek alleen uit simpele barakken te bestaan. Blijkbaar is de situatie zo, maar houd dan geen propaganda praatje dat het allemaal zo goed geregeld is. Minpunt voor het propaganda mannetje en een minpunt voor onze keuze om weer een georganiseerde tour te boeken.

matagalpa tour

Where we go…

Na Matagalpa reisden we verder naar León. De stad die bekend staat om zijn sneeuwwitte kathedraal en een pikzwarte vulkaan. Die kathedraal kun je beklimmen en van de vulkaan kun je af sleeën! Spannender dan koffiebonen.. Lees hoe we dat beleefd hebben in ons volgende blog.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
Pelikanen op Caye Caulker Belize
You better Belize it in Caye Caulker

Als je in Belize bent zie je overal shirts met 'I am a Belizer' en 'It's unbelizeble' erop gedrukt en...

Sluiten