Hierve el Agua uitzicht op Sierra Madre
Mexico, Midden-Amerika, Reizen

De Mexicaanse stad Oaxaca, where to go

Op aanraden van een aantal mede reizigers besloten wij de stad Oaxaca te bezoeken. De meeste reizigers gaan van San Cristóbal richting Guatemala en Oaxaca ligt niet op die route. Achteraf bleek dat deze ‘omweg’ meer dan de moeite waard is en daar hadden we een lange nachtrit in de bus wel voor over. Daarnaast heeft de provincie Oaxaca de prachtige Pacifische kust waarlangs je ook richting Guatemala kunt reizen. Voordat je verder leest en steeds struikelt over de naam van de stad, Oaxaca spreek je uit als (wah-ha-ka). Zo, dat leest wat makkelijker! Hieronder wat highlights van zowel Oaxaca zelf als de omgeving van deze stad!

De binnenstad van Oaxaca

In het centrum van Oaxaca is al genoeg te bezoeken. De binnenstad staat dan ook niet zonder reden op de UNESCO- werelderfgoed lijst. Net zoals San Cristóbal beleef je hier het echte Mexico, volop cultuur, vriendelijke Mexicanen en geweldig eten. Een bezoek aan deze stad kan ervoor zorgen dat je net zoals wij, nog lang niet klaar bent met Mexico. Wij verbleven in het hostel Azul Cielo. Dit sfeervolle hostel met een heerlijk ontbijt en gezellig personeel is de eerste aanrader als je deze stad bezoekt!

Hostel Azul Cielo

De markt waar alles te verkrijgen is

Leuk om te bezoeken is de grote markt waar je van alles kunt kopen zoals vlees en verse groenten, maar ook kleding, tassen en zelfs hamsters en goudvissen. Een bijzonder gevarieerde markt waar je ook terecht kunt voor een lekkere lunch. Als je van het hostel naar de markt loopt, word je eerst verleid door de geur van cacao in dé chocoladestraat, calle Mina. Heerlijk, nog zo’n stad die expert is in het maken van cacao. Je loopt langs allemaal winkeltjes waar je ziet hoe de cacaobonen worden gemalen en waar je vervolgens heerlijke chocolademelk van kunt maken.

Markt Oaxaca

Een spontane hike 

Oaxaca is omringd door het Sierra Madre gebergte en is dus gelegen in een heuvelrijk gebied, wat zorgt voor mooie uitzichten over de stad. Het leuke is dat je ook op eigen houtje al naar zo’n verborgen uitkijkpunt kunt komen. Zo werd onze wandeling om de stad te verkennen een spontane hike. We liepen richting de opera die je vanuit de stad op een heuvel ziet liggen en als je na de opera nog een stuk verder de heuvel oploopt kom je op een mooi verborgen uitkijkpunt waar je de hele stad voor je ziet liggen. Op de terugweg liepen we langs het plein waar de kerk Santa Domingo staat, een wijk met een heel gezellige sfeer en mooie straten en gebouwen. Een interessant weetje is dat alle huizen en gebouwen laag zijn gebouwd, omdat Oaxaca in een zeer aardbevingsgevoelig gebied ligt. Deze praktische keuze in architectuur zorgt voor een mooi straatbeeld. Vergeet niet om ’s avonds een bezoek te brengen aan het drukke plein Zócalo, waar de bomen versierd zijn met lichtjes en waar je in de gezellige barretjes rondom het plein enkel liters bier kunt bestellen.

Santo domingo Oaxaca

Culturele verdieping: Mezcal drinken
Mezcal is een beroemd drankje dat wordt gemaakt van de cactussoort guave en wordt gedronken met chilipepers en een schijfje limoen of een schijfje sinaasappel. Het is een tequila, maar de wijze waarop het wordt gemaakt zorgt voor een wat vollere smaak. Het is populair in heel Mexico maar wordt voornamelijk geproduceerd en gedronken in de staat Oaxaca. Daardoor is dit dus de perfecte plek om een mezcalfabriek te bezoeken of de vele verschillende soorten te proberen in de mezcalbarretjes in de stad.

Mezcal in Oaxaca

De omgeving van Oaxaca

Rondom Oaxaca zijn veel dingen de moeite waard om te bezoeken, en dat kan op eigen houtje of met een tour. Wij hebben het allebei gedaan en we delen hier onze ervaring wat ons beter is bevallen. Het voordeel aan de tour die wij hebben gedaan is dat het transport naar de plekken die ver uit elkaar liggen is geregeld, en dat je dus in een dag veel dingen ziet. Daarnaast is het daardoor ook goedkoper. Het nadeel aan tours vinden wij onder andere dat je vastzit aan een schema en tijd, waardoor je niet echt de ervaring hebt die je wilt of zo lang kunt blijven zoals je zelf wenst. Leuke medereizigers kunnen het gezellig maken, maar je blijft toch nogal in de übertoeristensfeer met soms het gevoel alsof je op schoolreisje bent. Als je een groepje van vier bij elkaar weet te krijgen, kun je beter de kosten voor een taxi splitten die dag en dan is het qua kosten goed te doen. De volgende bezienswaardigheden vonden wij enorm de moeite waard en zijn leuke plekken om op eigen houtje te doen.

Uitzicht over Oaxaca

De watervallen van Hierve el Agua

Ten eerste is een bezoek aan Hierve el Agua een aanrader. Dat zijn waterbronnen waarbij het water uit het kalkgesteente komt borrelen met op de achtergrond het Sierra Madre gebergte wat zorgt voor een spetterend uitzicht. Daarnaast kun je er ook een duik nemen in een natuurlijk water midden op de berg. Een tip als je hier naartoe gaat: neem een lunch mee en geniet tijdens je lunch van het geweldige uitzicht op de vallei.

 

Hierve el Agua waterfalls

Het eeuwenoude Zapoteken dorp Mitla

Na veel te hebben gezien van de Maya’s werd hier onze kennis over een andere originele bevolkingsgroep van Mexico uitgebreid, namelijk de Zapoteken. Mitla was vroeger een stad met tempels en paleizen waar de Zapoteken woonden. De vier elementen van het leven zijn afgebeeld in deze tempels, hetgeen zorgt voor een sierlijk aanzicht. Op basis van hiërarchie woonde het volk in of rondom de paleizen. Een bijzondere plek om te bezoeken en als je erdoorheen loopt heb je echt het gevoel alsof dit een oude stad is, een andere ervaring dan de tempels die we tot nu hadden bezocht.

Mitla (2)

 

Monte Albán, indrukwekkende geschiedenis boven op de bergen

Deze archeologische plek was voor ons letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt. We bezochten deze geweldige Zapoteekse ruines op eigen houtje door een taxi te delen met een groep. Omdat we met zijn zessen in een taxi voor vier personen zaten, was de auto te zwaar voor de vele drempels en boden we aan de laatste twee kilometer te lopen om de auto te sparen. Die beloofde twee kilometer van de taxichauffeur werden er alleen wel wat meer, maar het was een mooie hike door de natuur naar Monte Alban. De gids die we daar benaderden leidde ons rond en vertelde uitgebreid over de ruïnes en waar de plek allemaal voor heeft gediend. Daarnaast werd ons uitgebreid uitgelegd dat de Zapoteken (en ook de Maya’s) geloven dat mensen voortkomen uit maïs. Als je graag wat wilt leren over cultuur van de originele bevolkingsgroepen van Mexico, is dit een gave plek om te bezoeken en is het wel een aanvulling als je een gids hebt.

Monte Alban

Where we go…

De afgelopen weken besteedden we in prachtige steden tussen bergen. We hebben veel cultuur gezien en zijn nu weer klaar voor zon en zee. Dat komt goed uit want we zijn in Oaxaca slechts een busrit door de bergen verwijderd van de Pacifische kust van Mexico. De volgende keer vertellen we hoe onze tijd aan de kust was. Hasta luego amigos!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Noortje 7 januari 2016 at 22:08

  Ik geloof dat ik een maand ga reizen in Mexico! Klinkt allemaal heel erg mooi, tof en super leuk!

  • Reply Sophie 7 januari 2016 at 22:49

   Jaaa en dat is het!! Mexico is echt een must :D:D

   • Reply Nicky 9 januari 2016 at 18:52

    Love it! Super leuk geschreven schattie -> trots 😀

    • Reply Sophie 12 januari 2016 at 00:25

     Lief! Dankje!! X

 • Reply Jorien 11 januari 2016 at 15:24

  Hoi Sophie en Jip,

  Allereerst; leuke website, jullie schrijven erg leuk!
  In 2014 heb ik samen met mijn vriend een wereldreis gemaakt van 7 maanden naar Azië, Oceanië en
  Zuid-Amerika en dit jaar willen we voor een vakantie van 3 weken weer wat verder weg.
  Mexico staat heel erg hoog op ons lijstje! Yucatan slaan we sowieso over, we willen meer de provincies Oaxaca en Chiapas bezoeken. Hoe hebben jullie Mexico ervaren in vergelijking tot bijvoorbeeld Guatemala, waar jullie nu zitten als ik het goed heb?
  Tijdens onze reis in 2014 hebben we heel veel gebruik gemaakt van openbaar vervoer over land, van lokale dagbussen tot (luxere) nachtbussen. Hoe is het openbaar vervoer in Mexico, goed te doen?

  Ik wens jullie nog een hele fijne reis en blijf jullie website zeker volgen! Hopelijk komt er nog een vlog van Mexico online 😉

 • Reply Sophie 16 januari 2016 at 19:21

  Hoi Jorien!
  Dankjewel voor je compliment!
  Leuk dat jullie ook een lange reis hebben gemaakt. Het bevalt ons erg goed 🙂
  Heel goed idee om voor Mexico te kiezen! Mexico vonden we echt geweldig en hoewel we veel leuke dingen hebben gezien in Yucatan, waren de provincies Oaxaca en Chiapas wel favoriet. Je slaat dan alleen het Caribische gedeelte over als je niet naar Yucatan gaat, waar wel heel paradijselijke plekken waren. Maar als je dan naar Oaxaca gaat, dan zou ook de Pacifische kust bij Oaxaca bezoeken en dan heb je ook geweldige zee en paradijsplekjes. Wij hebbend drie weken gekampeerd langs de kust.
  Wij zijn 2 maanden in Mexico geweest en zijn nu 2 weken in Guatemala op 1 plek voor Spaanse lessen, dus heb nog niet net zo’n groot beeld als van Mexico, maar het zijn beide prachtige landen met heel veel (Maya)cultuur en de mensen zijn heel aardig. Tot nu toe is het grootste verschil eigenlijk het vervoer. Wij reizen ook alleen over land, en dat is in Mexico heel goed te doen. In Guatemala heb je chickenbusses, en in Mexico heb je een heel goed bussysteem, ADO, met luxe bussen.Het is natuurlijk ook wel wat duurder omdat ze luxer zijn. Voor lange nachtritten zijn die bussen aan te raden (wel heel koud!!) en om de kosten een beetje te drukken kun je dan voor kortere afstanden de combibussen nemen, dat zijn kleine busjes die goedkoop zijn. Zorg wel dat je je waardevolle spullen in je handbagage hebt, want Jip’s mobiel is gejat in het bagageruim.
  Succes met de reisvoorbereidingen! Ben benieuwd wat jullie reisroute wordt! Heel veel plezier in ieder geval.
  Leuk dat je ons blijft volgen! Er zijn nu twee vlogs van Mexico maar er komt er nog een aan! 🙂

 • Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  San Cristobal
  Winters San Cristóbal, voor ons een favoriet

  Met een gemiddelde van 35 graden hebben wij het lekker warm gehad in Mexico. Dat was wel anders toen we...

  Sluiten