Vinales vallei
Cuba, Midden-Amerika, Reizen

Onze laatste week in West Cuba [video]

Tijdens onze laatste week Cuba hebben wij het westen van het land verder verkend. In Playa Girón hebben we prachtig gesnorkeld, in Viñales hebben we de vallei te paard ontdekt en in Havana hebben we onze laatste (oké en eerste) sigaar gerookt.

Het snorkelparadijs Playa Girón

La Cueva de los PecesPlaya Girón ligt aan Bahia de Cochinos (varkensbaai), waar het rif tot aan de kust loopt. Dus toen wij bij La Cueva de los Peces het water instapten om te snorkelen bevonden wij ons direct tussen het koraal en de gekleurde vissen. Op dezelfde plek ligt 50 meter landinwaarts een poel in het bos dat een uitmonding is van ondergrondse kristalheldere wateren. Het leek wel of we rondzwommen in een tropische vijver. Het zijn prachtige natuurverschijnselen waar we heel de dag van hebben genoten!

De mooie vallei van Viñales

Viñales, een plaats gelegen in een prachtige vallei in het uiterste westen van Cuba. Dat het een prachtige plek is maakte het tegelijk ook toeristisch, maar er hing alsnog een leuke en relaxte sfeer. Wij hadden een luxe casa met uitzicht op de vallei inclusief zwembad. Terwijl we op ons terrasje genoten van onze zelfgemaakte mojito’s zagen we het dagelijkse leven van de Cubaanse familie voor ons voltrekken. De voedselketen speelt zich hier nog lokaal af en het vlees komt vaak ook van eigen vee. Zo hadden zij kalkoenen, varkens, kippen en zelfs een hert. Dit heeft leuke maar ook minder leuke kanten. Ik werd spontaan vegetarisch toen ik 20 minuten lang het gegil van een varken hoorde dat geslacht werd. Jip heeft het schouwspel even bekeken en hij kon mij vertellen dat er een mes werd gestoken in een slagader van het beest waarop hij langzaam en gillend de dood (uiteindelijk) vond. Het geluid ging door merg en been. Misschien een beetje hypocriet, maar een broodje big heb ik die dag even overgeslagen.

Paardrijden Viñales

De volgende dag trokken wij vroeg in de ochtend te paard door de vallei. Na een tocht door de adembenemende natuur brachten de paarden Cuba Libre en Caramello ons naar een boer. Hij vertelden ons van alles over de producten die ze verbouwden, van koffiebonen tot aan de tabaksbladeren. Van dat laatste rolde hij ook nog twee mooie originele Cubaanse sigaren voor ons. De volgende tussenstop was bij een grot, waar een meneer ons een paar honderd meter doorheen leidde. Uiteindelijk kwamen we uit bij een ondergronds meer waar we ons hebben afgekoeld. Het was een bijzondere ervaring om in het koude water te liggen terwijl het pikdonker was.

Havana_Where we goHet indrukwekkende Havana

Onze reis door Cuba eindigde in de hoofdstad Havana. Een indrukwekkende stad die veel drukker is dan welke plek dan ook in Cuba. Het is echt een hoofdstad met mooie gebouwen, smalle steegjes en kleine marktkraampjes. Naast de gebruikelijke Amerikaanse oldtimers rijden hier ook onze oude gele stadsbussen en is het een leuk spelletje om de Nederlandse steden te herkennen op de voorkant van de bus.

De levendigheid van cafés, muziek en mensen maakt dat er een bijzondere en leuke sfeer hangt in deze stad en daar hebben wij dan ook van genoten. Onze laatste ochtend in Cuba eindigde we met een heerlijk ontbijt in een leuk cafeetje. Wij dronken voor de laatste keer de typisch Cubaanse jugo (sap) voordat wij het vliegtuig pakte naar Mexico. Onze volgende bestemming van deze reis door Midden-Amerika.

En…hierbij de video

Je krijgt natuurlijk altijd een betere indruk van bewegende beelden!

Lees hier onze vorige avonturen van Cuba.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Pieter en thijs 16 november 2015 at 19:42

  Ouwe globetrotter,

  Dit is goud. julie worde steeds beter. We hebben met veel plezier julie nieuste filpie bekeken. Nu willen we gvd ook naar Cuba.

  Kussie

  • Reply Jip 17 november 2015 at 16:13

   Haha thanks boys! Maar Sri Lanka lijkt me ook niet verkeerd:) Veel plezier nog!

 • Reply De reisblogs van de week - #41 - Reis Blog 20 november 2015 at 12:34

  […] de eerste weken van hun reis ontdekten ze Cuba. Ze reisden van oost naar west en in hun laatste blog geven ze met een video een indruk van hun tijd in west-Cuba. Ze gingen onder meer snorkelen in […]

 • Reply Nicky 27 december 2015 at 21:12

  Oh mijn god, dat paard in het begin ik ga helemaal stuk hier! Super leuk allemaal, eventjes aan het inhalen in mijn vakantie 😉 mis jullie kus kus

 • Reply Mellisa - Grenzeloosreizen 2 maart 2016 at 17:32

  Ik ben even alle video’s en blogs aan het bekijken/lezen over Cuba! Ik ga in augustus 4 weken met ’t vriendje. Zou graag niet al te veel willen vastleggen, maar lees steeds vaker dat soms de viazulbus al vol zit of je uren lang naar een casa moet zoeken. Jullie zijn volgens mij de drukte voor geweest! Leuke video’s btw :)!

  • Reply Sophie 3 maart 2016 at 16:17

   Hoi Mellisa! Thnq voor je reactie. Leuk dat je naar Cuba gaat. Was echt bijzonder. Weet je al waar je allemaal naartoe gaat? Wij waren er ook 4 weken dus hadden genoeg tijd om van het oosten naar het westen te reizen. Wij hebben dus ook bijna geen een Viazul bus gepakt, maar alles met lokale bussen en trein gedaan en gelift. Ik weet dus niet of het toen ook al was dat je moest reserveren, maar de enige bus die we hebben genomen daar moest je wel een dag van tevoren tickets halen inderdaad. Op zich zaten die bussen vaak wel vol ja. Uren naar een casa zoeken hebben wij echt nooit gedaan. Op elke hoek zit een casa en als de casa vol zit hebben ze altijd wel iemand in de familie of vrienden die een casa heeft. Het kan wel zijn dat je wat meer betaalt dan nu het wat drukker is. De enige plek waar we bij ongeveer 5 huizen zijn geweest was in Havana. Maar daar was een festiviteit aan de gang toen we er waren. Als je tips voor casa’s wilt, laat maar weten!

  Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  Kleurrijk Trinidad
  West Cuba, onze derde week [video]

  Na de laatste week veel dagen door te hebben gebracht in verschillende steden, lonkte de azuurblauwe zee naar ons. Goh...

  Sluiten