Afrika, Marokko, Weekend weg

Mijn Hammam ontmaagding in Marrakech

Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, Hammam. Ik dacht aan een traditioneel badhuis, relaxen in een stoombad en eventueel een lekkere massage. Niets is minder waar. Ik heb het recent mogen ervaren toen ik met mijn werk, een groep van 20 mensen, een lang weekend in Marrakech was. Daar lezen jullie vast nog wel een keer over, maar het bezoekje aan de Hammam heeft diepe indruk op mij gemaakt..

Slechte sollicitatie

Hammam in Marrakech

Hier was nog weinig aan de hand

Daar zaten we dan, een beetje zenuwachtig en onwennig in de wachtkamer. Hier zag het er nog romantisch Marokkaans uit. Om de beurt werden we naar binnen geroepen, de mannen en vrouwen apart. Later zou ik begrijpen waarom. Ik was een van de laatste die naar binnen werd geroepen. Ik liep achter een grote man aan door wat smalle gangetjes. “The lockers are here, put your clothes in it” zei de man gebiedend. Ik ontdeed mij van mijn kleding tot aan mijn boxershort. We liepen nog wat gangetjes door, de man deed een deur open en wees dat ik naar binnen moest. Ik stapte naar binnen, het voelde warm en vochtig aan. Ik zag bijna niks doordat stoom de ruimte vulde. Ik keek wat beter en zag een oude wit betegelde ruimte gevuld met van die tafels met wit plastic zeil die ze ook wel in het mortuarium hebben. De deur was inmiddels achter mij dicht gevallen. Ik dacht even dat ik alleen was maar iets verderop rechts stonden wat mannen met elkaar te praten. Allemaal ontbloot met een doek om hun middel geslagen. Ik kon op dat moment nog terug, weg hier voordat ik ritueel werd geslacht. Het leek ook echt op een slachthuis, de hangende stukken vlees en slagersmessen hadden hier niet misstaan. Een van de mannen liep op me af en begon zonder iets te zeggen m’n lichaam heftig in te smeren met een raar prikkend goedje, waarschijnlijk de klysma van de vorige groep. Daarna loodste hij me tussen de tafels door naar een volgende deur. De deur ging open en ik stond in een rond kapelletje. Daar zaten zo’n twaalf mannen op een verhoging in een halve cirkel. Ik zag niet wie het waren want door de stoom kon ik alleen de mannen tot hun knieën onderscheiden. Daar stond ik dan in m’n boxershort. Het leek wel een sollicitatie voor een heel slechte gay-porno film. Toen herkende ik de stemmen van mijn collega’s. Niet dat dat het er beter op maakte trouwens. Door de ongemakkelijk situatie gingen we maar, zoals mannen dat doen, slechte grappen maken. Iets andere setting dan de wekelijkste vergadering op maandagochtend.

Verbouwereerd

Omdat ik dus als laatste het stoombad was binnengekomen, was ik ook als laatste aan de beurt voor de volgende ronde. Na een tijdje verstomden de grappen en werden we steeds benieuwder wat er hierna ging komen. De kreunen en af en toe een klein gilletje van je collega’s in de ruimte ernaast stelden me ook niet echt gerust. De eerste collega’s kwamen na een tijdje weer terug. Een beetje verbouwereerd zagen ze eruit. “Tja ik weet niet wat ik er van moet vinden, wel lekker op zich maar ook heftig”.

Goed vasthouden

Hamman Isis

Deze Hammam hebben we maar overgeslagen

Preuts moet je niet zijn. Dat ben ik normaal gesproken ook niet, maar de scrub-behandeling vond ik vrij heftig. Volgens mij pakte hij schuurpapier met korrelgrootte 60 en begon mij daarmee eens goed te bewerken. Ik lag daar op zo’n tafel en het water, sop en huidschilfers vlogen me om de oren. Hij was zo lekker bezig dat ik het gevoel had dat ik weinig vel meer overhield. Na het scrubben werd ik volledig afgesopt. Dat deed hij met lange slagen, ook tussen de benen. Hatsjé, een goede tik tegen m’n linker bal, omdraaien en hupaké een flinke uithaal tegen m’n rechter bal. Ik had niet veel tijd voor zelfmedelijden want ik werd alweer naar de volgende tafel geleid. Daar stond een andere man op mij te wachten, de massage. Heerlijk zou je denken, dat was het ook wel maar ook hier ging het er niet rustig aan toe. Je geeft je er maar aan over. Je wordt heen en weer geslingerd en omgedraaid. Je moet je zelfs goed vasthouden aan de tafel om er niet af te glibberen. Ik had het idee dat steeds een andere man met me bezig was. Toen één mijn nek aan het masseren was ruste zijn bierbuik lekker op m’n achterhoofd. Je denkt nog even aan een Bananasplit-actie, maar volgens mij hoorde dit allemaal bij de Marokkaanse traditie.

Eenmaal buiten, gedoucht en wel had ik een baby-huidje en voelde ik me als herboren. Heftig? Ja. Een keer doen? Ik snap dat het niet uitnodigend klinkt als je dit net hebt gelezen, maar ik zou het zeker doen als je in Marokko bent. Wij zijn bij Hammam Ziami geweest. Ik ben benieuwd, zou jij het doen of sla je liever over?

Op de hoogte blijven van onze avonturen? Like dan onze Facebook page.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Suzanne 24 april 2015 at 14:22

  Gieeeeeeren dit verhaal!

  • Reply Jip 24 april 2015 at 14:30

   Haha dank je wel:)

  Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  Terras-in-de-zon-Utrecht
  De ultieme handleiding voor een Utrechts terras in de lentezon!

  De afgelopen week scheen de zon al volop in Nederland en ook in Utrecht. Ohja tuurlijk, typisch Nederland! De zon...

  Sluiten