Jip - Where we go
Reizen

M’n baan opgezegd voor onze reis, hoe is dat nou?

Vandaag is mijn eerste dag van mijn ‘vervroegd pensioen’, wakker worden en weer omdraaien dus op deze regenachtige doordeweekse dag. Over een kleine zes weken gaan wij op reis door Midden Amerika voor negen maanden (zo iets denken we), mijn baan heb ik daarvoor opgezegd. Ons huis ook overigens. We krijgen veel vragen van mensen in onze omgeving of het spannend is om huis en haard op te zeggen en te vertrekken. Daarom vandaag een interview met me and myself over dit hete onderwerp.

Is het spannend om je baan en dergelijke op  te zeggen voor zo’n reis?

Nee, vind ik niet. Waarom zou het spannend zijn? We hebben gespaard om het een tijdje uit te kunnen houden (over budgetten en uitgaven ga ik nog wel een keer schrijven) dus er is niks aan de hand. We gaan ook niet alleen maar met de benen omhoog, we hopen met wat losse klussen onze financiële onafhankelijke periode te kunnen rekken. En als we terug komen gaan we weer een baan zoeken, of je meteen iets vindt weet je nooit natuurlijk. Maar maakt dat wat uit? Natuurlijk kan je voor zekerheid kiezen, maar zijn mensen ooit verder gekomen door altijd voor ‘zekerheid’ te kiezen? Ik ben ze nog niet tegengekomen in de geschiedenisboeken.

Hoe is je eerste dag vrij na drie jaar kantoorleven?

Gewoon zeven uur wakker geworden natuurlijk, en het voelde vanochtend eigenlijk aan als zomaar ‘een vrije dag’. Moet ik nog meer clichés opnoemen?

Ja, ga verder

Ja het voelt toch wel lekker hoor moet ik bekennen. Sophie ging naar haar werk, ja zij wel, en ik ben lekker een kopje koffie gaan drinken met een krantje erbij. Zo moet een net gepensioneerde zich dus ook voelen. Alleen ben ik nog jong (26) en vitaal. Zo vitaal dat ik zelfs vanochtend ben gaan hardlopen. Huh, hardlopen? Ja, dat was ook niet echt het eerste wat ik van plan was om te gaan doen met mijn vrije dag, maar ik had er zin in. Leuk om het doordeweekse leven zo te zien afspelen in Utrecht tijdens het klassieke ‘rondje singel’.

Jullie zijn al heel lang van plan om op reis te gaan, word je er ondertussen niet moe van om steeds over dé reis te beginnen?

Jip_Where we go

Catman had ook nog wat vragen

Het is natuurlijk leuk als mensen geïnteresseerd in je zijn. Maar de dooddoeners van “wanneer ga je nou ook alweer?”, “is je tas al gepakt?”, “is het daar wel veilig?” en “waar ga je nou ook alweer naar toe?” die heb je op een gegeven moment zo vaak beantwoord dat je op een gegeven moment gaat twijfelen om überhaupt nog te gaan. Het probleem is ook een beetje dat we dit al een hele tijd van plan zijn en daarom al heel lang dezelfde vragen krijgen. Mijn tip dus aan mensen in de zelfde situatie, begin zo laat mogelijk met vertellen over je reis en zeg een paar weken van tevoren “binnenkort gaan we lekker op vakantie, check je later… een jaartje later wellicht.”

Moet je veel regelen en voorbereiden voor zo’n lange reis?

Terwijl ik deze vraag aan mijzelf stel, check ik tussendoor even Skyscanner, een dagelijks ritueel van me om de prijzen van de vliegtickets in de gaten te houden. Wij gaan namelijk in oktober als eerst naar Cuba om een maand later door te vliegen naar Mexico. Voor het tweede deel hadden we nog geen ticket en daarnet zie ik opeens dat de prijzen enorm gedaald zijn! Ik heb direct dus ook onze tweede vlucht geboekt. Los dat het fijn is om dat al op zak te hebben is het ook verplicht om een uitgaand ticket te hebben in Cuba. Dit is nou een goed voorbeeld van één van die kleine dingen die je maar moet weten en dus op tijd moet regelen. Achter dit soort dingen kom je door je goed in te lezen en je bevindingen bij te houden in bijvoorbeeld een Excel. Daarnaast moet je natuurlijk je laten inenten, visums regelen, creditcard aanvragen, Spaans leren, thuis van alles opzeggen (lidmaatschappen e.d.) en globaal je route bepalen. Het enige wat wij nu weten is dat we de eerste maand van oost naar west Cuba reizen waarna we verder in Mexico ons pad vervolgen. Hoe we dat precies gaan doen zien we daar wel. Je gaat reizen voor je vrijheid, het zou dan zonde zijn om al van alles vast te gaan leggen. Maar of het veel regelen is? Beetje bij beetje het lijstje afwerken en dan valt het heel erg mee. Al moet ik nog beginnen met ons huis in te pakken..

Wat ga je verder doen met je eerste vrije dag?

Je maakt het wel heel spannend hoor, zo’n eerste dag. Ik ga zo denk ik ff naar de kapper en daarna maar een beetje opruimen. Eigenlijk allerlei dingen doen die ik heb laten liggen de laatste tijd, zoals mijn fiets maken enzo. Dinsdag begin ik overigens aan een freelance opdracht dus heel veel tijd om niks te doen heb ik ook weer niet.

Wat kunnen we de komende tijd verwachten?

Sophie en ik nemen jullie (de lezers/kijkers/eigenlijk alleen onze moeders) mee in onze voorbereiding op onze trip. Dus binnenkort komen we bijvoorbeeld met een duidelijk overzicht wat we allemaal hebben (moeten) doen voor dé reis. Dus stay tuned..

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Stephanie 27 augustus 2015 at 16:44

  JIP: ‘Wakker worden en weer omdraaien dus op deze regenachtige doordeweekse dag.’
  Het lijkt mij heerlijk om te bedenken dat je eigenlijk gewoon he-le-maal niets maar dan ook niets moet 🙂 Geniet ervan!

  • Reply Jip 27 augustus 2015 at 20:22

   Hoi Stephanie, jaaa dat is inderdaad een fijn gevoel:) Dankjewel en…. tot op het feest!

 • Reply Lisette | Travellust.nl 27 augustus 2015 at 20:03

  Whooe! Gefeliciteerd met je pensioen. Heerlijk! Leuk dat je het tweede vluchtje nu ook geboekt hebt. Mocht je je vervelen: onze ramen moeten nodig gewassen worden. Dus.

  • Reply Jip 27 augustus 2015 at 20:24

   Ook voor mijn uurtarief? Kun je beter nieuwe ramen kopen :p

 • Reply Marcella 27 augustus 2015 at 20:37

  Vervroegd pensioen wanneer je nog jong en fit bent klinkt helemaal ideaal. Gave reis hebben jullie in het vooruitzicht, benieuwd naar al jullie avonturen! Geniet van de vrijheid!

  • Reply Jip 27 augustus 2015 at 20:49

   Thanks, gaan we zeker doen!

 • Reply Femke 28 augustus 2015 at 06:41

  Hoi,

  Ik ken jullie niet, maar mijn interesse werd toch gewekt jullie blog te lezen (ben een reisliefhebber) en ook te reageren. Waarom? Check dutchies go bananas.nl. Daar staan vast ook handige tips op voor jullie. De planning is zelf om half november naar Cuba te gaan voor max 2,5 week. Heb je nog adviezen voor het boeken van een ticket (naar Cuba)?

  Alvast bedankt en succes met alles de komende tijd!

  Groeten,
  Femke

  • Reply Jip 28 augustus 2015 at 06:56

   Hoi Femke,

   Dank voor je reactie. Wat cool dat jullie ook naar Cuba gaan! Wij hebben continu Skyscanner in de gaten gehouden voor een voordelig ticket. Jullie nemen waarschijnlijk een retour? Wij hebben in ieder geval een enkeltje naar Holguín en vliegen daarna van Havanna door naar Cancun in Mexico. Have fun!

  Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  Mamas shelter bed
  Lyon – een culinaire pitstop richting het zuiden [VIDEO]

  Lyon, het is de hoofdstad van de gastronomie zo hebben wij ons laten vertellen. De stad heeft absoluut eer gedaan...

  Sluiten