Isola Bella
Europa, Italië, Vakantie

Isola Bella, het mooiste plekje van Sicilië

Isola Bella betekent het ‘prachtige eiland’, een betere omschrijving is er niet want dit is het mooiste plekje van Sicilië. Toen mijn vriendin Noortje en ik een week op vakantie waren in Taormina, hadden wij vanuit ons appartement uitzicht op Isola Bella. Het kleine eilandje dat zich bevindt in een baai van de Ionische zee bij Taormina. Lees hier 5 hoogtepunten van onze week op Sicilië  die je absoluut zullen doen verleiden tot het boeken van een vliegticket naar deze mooie plek!

1. Teatro Greco: het oudste openluchttheater van Sicilië

Teatro Greco is een prachtig Grieks-Romeinse openluchttheater midden in het centrum van Taormina. De locals wezen ons op dit bijzondere theater. Wij besloten om voor het eerst in ons leven een opera te bezoeken, inclusief jurk en hakken. Vanuit ons appartement kwamen we ongeveer 300 traptreden verder aan bij het eeuwenoude theater. Over hoe om te gaan met hakken in het ‘traprijke’ Taormina later meer! We mochten plaatsnemen op de afgebrokkelde stenen bankjes, waar kussentjes op lagen voor alle bezoekers.

Daar zaten we, met uitzicht over de zee en de sterrenhemel daarboven. Ons was verteld dat als je geluk had, je de actieve vulkaan de Etna op Sicilië lava kon zien spuwen. Dit geluk hadden wij niet, maar dat deed niet af aan de avond. Doordat het theater totaal niet gerenoveerd of gemoderniseerd is, heerste er een extra bijzondere sfeer in het theater. Daarbij speelde het gehele orkest zonder microfoon maar de vorm van het theater zorgde voor zo’n goede akoestiek. Voor de Duits sprekende en ervaren operabezoeker onder ons, was het in combinatie met die sfeer een onvergetelijke opera. Ik ga er dan wel vanuit dat de opera inhoudelijk ook goed was, want die heb ik niet kunnen volgen dankzij mijn ontbrekende Duitse talenknobbel. Dit trouwens tot grote teleurstelling van onze Canadese achterburen die dachten dat wij uit Duitsland kwamen en de opera wel even voor ze konden vertalen. Zij waren namelijk gewend aan ondertiteling bij een opera! Dat beeld alleen al lijkt mij een bezoekje waard voor wanneer ik ooit naar Canada ga!

2. Cocktails bij Timoleone

Nadat wij bij de opera waren geweest liepen we die 300 traptreden weer af op onze naaldhakken. Hoe geoefend wij hier ook in zijn als Utrechters waren wij en onze voeten absoluut toe aan een verkoelende cocktail. Wij moesten natuurlijk ook nog een glas heffen op onze opera-ontgroening!

Bij toeval loop je erlangs, een cocktailbar gelegen aan een romantisch trap naar beneden, met krukjes en tafeltjes van boomstammen en de trap versierd met kaarsjes. Na drie heerlijke cocktails vroeg het personeel waar wij vandaan kwamen en al gauw kwam de vervolgvraag of wij samen met ze wilde blowen, want dat doet natuurlijk elke Nederlander. Chillen met de locals is wel altijd een verrijking op vakantie omdat zij alle ins en outs weten van de plek. Zij stelde ons (oké, vooral mij) gerust over hoe veilig Sicilië is en dat je prima als vrouw ’s nachts alleen in jurkjes en hakken over straat kon. Gelukkig, ik durfde weer met een gerust hart de trap af naar ons appartement die nacht. In ieder geval, voor heerlijke cocktails op een sfeervolle plek en met erg gezellig personeel moet je zeker naar Café Timoleone.

Cocktails bij timoleone

Cocktails bij Timoleone

3. Op bezoek bij de wijnboeren in Sicilië

Op de weg vanaf het vliegveld naar Taormina viel al op dat het eiland vol ligt met wijnvelden. De fantastische familie Raciti Gambino bezitten de wijngaard Vini Gambino, die wij bezochten voor een proeverij. Een hoop haarspeldbochten via smalle bergpaadjes en bijna-doodervaringen verder, arriveerden wij met de bus bij de wijngaard. Eerst verwelkomde de kleinzoon van de familie ons en legde hij uit de wijn gemaakt wordt en hoe een bepaalde druif ervoor kan zorgen dat er een goede wijn uitkomt. Voornamelijk de ligging bleek ervoor te zorgen dat de wijnen die zij maken zo goed zijn. De wijnranken zijn namelijk gelegen aan de voet van de Etna en die grond van afgekoelde lava is ontzettend vruchtbaar.

Vervolgens liet de kleinzoon ons plaatsnemen aan een grote lange tafel vol met wijnglazen en heerlijke Italiaanse hapjes; gedroogde tomaatjes, artisjokken en brood met ‘echte’ Italiaanse olijfolie. Deze hapjes pasten perfect bij de heerlijke wijnen die wij mochten proeven! Alhoewel wij heel beschaafd begonnen met het wijnproeven, werd na een tijdje de hele fles wijn bij ons neergezet met de mededeling: ‘I’m not going to ask if you would like some more wine, I can tell it from your face‘… Goed, we hadden dus een verpletterende indruk achtergelaten bij deze mensen. Uiteindelijk steeg één fles wijn, genaamd Tifeo, boven alle wijnen uit. Een absolute aanrader voor als je een bezoek brengt aan deze familie.

4. Centro Taormina, paraderen en heerlijke pizza

Het centrum van Taormina bestaat eigenlijk maar uit één straat, Corso Umberto, die begint en eindigt met een oude stadspoort. In deze straat vind je heel veel restaurantjes, winkels en vooral gelateria’s . Elke dag bezochten wij weer een andere ijskraam, de ene dag als voorgerecht en de andere dag als toetje.

Wat echt een ding is in deze hoofdstraat is paraderen. Er wordt een hoop geflaneerd en gepronkt in deze straat en dan vooral door Italiaanse toeristen die er speciaal voor naar Taormina komen, zo vertelden de locals van Timoleone ons. Overdag liggen ze aan het strand of in bed en ’s avonds kleden de mannen zich om in een driedelig pak en de vrouwen in feestelijke jurken om vervolgens in deze outfit heen en weer te struinen over deze straat, letterlijk alleen om gezien te worden. Heel leuk om naar te kijken en je voelt je continu underdressed. Verder is Taormina een erg populaire plek om te trouwen. Stellen komen uit andere landen overvliegen naar Sicilië om daar te trouwen en rond te paraderen over die ene straat. Je moet er trouwens geen bezwaar tegen hebben dat je samen met een ander bruidspaar op het plein staat voor je familiefoto’s want de dagen staan ver van tevoren al volgepland met huwelijken.

Elke avond liepen ook wij in onze jurkjes en stiletto’s naar het centrum en zochten wij daar leuke restaurantjes uit. Je hebt eigenlijk twee soorten restaurants. Ten eerste het type restaurant met weliswaar romantische kaarsjes en bloemen waar je naar binnen gesleept wordt, een beetje à la de bekende boulevards van Spanje en Turkije, waar je vervolgens binnen een halfuur weggebonjourd wordt. En dan heb je het typerestaurant dat qua ligging of belichting misschien niet direct in het oog springt, maar wat qua eten en bediening perfect is. Daar zitten ook de echte Italianen, wat natuurlijk een goed teken is. Zo hebben we de lekkerste pizza ooit(!) gegeten met heerlijke buffelmozzarrela en parmaham in een restaurantje op een kruising van het centrum van Taormina, inclusief livemuziek van een Siciliaans bandje. Pizzaria Porta Messina. Dit moet je niet overslaan!

5. Terra Rossa, ons geweldige appartement

Het absolute hoogtepunt! Je zou toch zeggen dat je op vakantie zo weinig mogelijk tijd besteedt bij je appartement. Klopt, totdat je bij Terra Rossa bent geweest. Een geweldig groen park met prachtige bomen en struiken waar het vol hangt met granaatappels en kleurige bloemen en vlinders. Dit appartement staat bekend om het beste uitzicht over de zee en Isola Bella. Het is zo heerlijk daar bij het appartement dat je bijna niet weg wilt! Als je zin hebt om even een dagje niks te doen dan is dat de beste plek! Wij kwamen vaak rond vier uur ’s middags aan bij ons huisje, maakten dan een caprese salade en namen dit mee naar het zwembad om daar te borrelen en te genieten van de laatste zon van die dag.

Gastvrijheid

De eigenaren van Terra Rossa erg gastvrij. Zo werden onze koffers bij aankomst naar ons appartement gedragen. Verder waren er flessen wijn en frisdrank verkrijgbaar bij de receptie zodat je geen zware boodschappen die trappen op hoefde te sjouwen in 40 graden. De flessen wijn zijn dezelfde prijs, zo niet goedkoper dan beneden bij de kleine supermarktjes. Perfect dus!

Ligging

Zoals je al gemerkt hebt komen in dit verhaal veel traptreden langs, ook wel graftreden genoemd door Noortje. Aan trappen ontkom je niet in Taormina, maar dit hoeft absoluut geen bezwaar te zijn als je gewoon goed ter been bent. Het is ongeveer je enige beweging in de warmte en het uitzicht vanaf die hoogte is adembenemend. Het appartement is gelegen tegen een berghelling precies in het midden van het centrum van Taormina en het strand. Dus je loopt evenveel trappen omhoog naar het centrum als naar beneden naar het strand. Goed verdeeld vonden wij! Wij liepen elke avond genietend van het uitzicht op ons gemakje op slippers naar boven. Eenmaal boven aangekomen trokken wij onze hakken aan en paradeerden zonder pijnlijke voeten gezellig mee met de rest van de Italianen door het centrum.

Appartement

De appartementen zijn ruim, karakteristiek en het uitzicht dat je krijgt als je wakker wordt en naar het balkon loopt is waanzinnig. Mocht je ooit naar Terra Rossa gaan, dan raad ik je aan om te vragen naar appartement 2. We liepen die trap op en dachten dat het een grap was dat we daar zaten. Op internet staan altijd de foto’s van het mooiste appartement en dan blijkt jouw huisje degene te zijn met het uitzicht op de vuilniscontainers. Maar nee, wij hadden het mooiste appartement met het beste uitzicht op onder andere Isola Bella.

Heerlijk ijs, de beste mozzarella, de lekkerste wijn, fantastisch weer en een prachtig uitzicht. Wanneer ga jij naar het mooiste plekje van Sicilië?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Nicky 4 maart 2015 at 16:05

  Heel leuk schat! Prachtige foto’s, mooie layout ook!

 • Reply Sophie 9 maart 2015 at 22:20

  Bedankt 😀 Kijk ook weer uit naar jouw verhaal!

 • Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  Liebster Blog Award_Where we go
  Genomineerd voor de Liebster Blog Award

  Where we go is nog maar een week in de lucht en we zijn al genomineerd voor de Liebster Blog...

  Sluiten