Terras-in-de-zon-Utrecht
Dagje weg, Europa, Nederland

De ultieme handleiding voor een Utrechts terras in de lentezon!

Cafe Marktzicht

Café Marktzicht

De afgelopen week scheen de zon al volop in Nederland en ook in Utrecht. Ohja tuurlijk, typisch Nederland! De zon schijnt één dag en iedereen denkt meteen dat het zomer is en gaat op zoek naar een terras, in de zon. Net als ik natuurlijk 😉 Maar!! het grote dilemma waar ik dan altijd tegenaan loop is welk terras nou zon heeft, op welk tijdstip en vooral ook hoelang. Door de hoge gebouwen in de stad missen sommige terrassen namelijk nogal eens de zon.

Het leek mij, gelet op deze aankomende week met een weersvoorspelling vol zon een goed idee om dit uit te zoeken en deze handleiding te delen met mijn mede terras-gangers. Het wordt morgen namelijk maar liefst 22 tot 25 graden!

Daarvoor moest ik wel de zware taak op mij nemen om veldonderzoek te doen naar alle terrassen in Utrecht, heel vervelend. Zie hier het resultaat!

Maak kennis met mijn terrasverslaving !

Even een korte introductie van mijn terraskarakter. Ik maak graag op verschillende manieren gebruik van terrassen en kroegjes in Utrecht. Ik bezoek ze natuurlijk graag met vriendinnen, maar ik ga er ook naartoe om te studeren en momenteel om mijn scriptie te schrijven! Zoals een vrouw haar overbodige kledingaankopen uitstekend kan rechtvaardigen, kan ik dit erg goed met mijn uitgaven aan terrasjes en kroegen. Na een dag thuis studeren ben ik gewoon toe aan een andere omgeving. Die avond bedenk ik dan alvast waar ik de volgende dag ga studeren. Heerlijk om naar uit te kijken! Dit komt altijd ten goede van mijn productiviteit, dus dat is mijn investering wel waard. Op het moment dat ze al van te voren weten wat ik wil bestellen, weet ik dat ik te vaak ga. Maar ik hou er gewoon zo van! Oké, behalve dan wanneer een papa-dag papa hetzelfde idee had en met zijn twee kleine schattige gillende kindjes naast je gaat zitten. Steeds weer bedenk ik mij dan waarom je in godsnaam met twee kleine kinderen in zo’n koffietent gaat zitten, terwijl je dan continu je best moet doen om die kinderen stil te houden. Lekker ontspannen ziet dat eruit.. Maar goed, ik wed voor € 100,- dat ik daar later ook zit, op mijn mama-dag, ’s ochtends EN ’s middags.

Domkerk

De Domkerk in de zon

Hieronder schets ik per dagdeel waar je naartoe moet voor een terras in de zon. Tip! Bedenk hierbij dat er tegenwoordig ook mensen zijn die voor zo’n overvol terras in een fictieve ‘wachtrij’ gaan staan om te wachten tot er een stel opstaat van zijn tafeltje. Ik heb laatst geleerd dat je je dus aan die wachtrij moet houden en je niet zoals ik gewoon direct op zo’n tafeltje af moet lopen, want dan krijg je commentaar van mede-terrasgangers. Maar als je je aan onderstaande handleiding houdt, heb je gegarandeerd succes voor een heerlijk terras in de zon in deze tijd van het jaar! Wat trouwens ook erg handig is voor de rest van Nederland, is de app Pints in the sun. Die app helpt je ook een terras in de zon te vinden! Utrecht heeft ontzettend veel terrasjes, maar hieronder volgen mijn favorieten. Voor elk dagdeel noem ik de vier leukste plekjes voor een terras in de zon in de Lente, anders wordt deze blog oneindig lang en is de zon alweer onder voor je het kunt uitproberen..

’s Ochtends heerlijk ontbijten in de zon

Dit doe ik eigenlijk de meeste keren in het weekend moet ik zeggen. Dan loop ik als de zon schijnt graag naar Het Wed, een klein pleintje in het verlengde van de Oudegracht dichtbij de Dom. Bij Orloff kun je dan goed terecht voor kwark met vers fruit als ontbijt. Ze hebben genoeg plekjes buiten in de ochtendzon.

Wat ook erg leuk is na een avond op stap te zijn geweest in Utrecht op de late ochtend, is via de Catharijnesingel langs het water te lopen naar Ledig Erf. Je kunt bij Louis Hartlooper dan erg goed ontnuchteren met een verse jus of als je wat meer nodig hebt tegen je kater met Kwekkeboom kroketten.

De Dom in Utrecht

Vanaf een zonnig terras in Utrecht

Al is het slechts een klein stukje zon, je zit wel in een van de oudste en mooiste straten van Utrecht, de Twijnstraat en ze hebben er heerlijke koffie. Ik heb het over Keek. Een specialist in koffie en taartjes. Omdat het niet midden in het winkelcentrum zit, is het daar nog lekker rustig ’s ochtends en kun je er goed studeren aan de ruime tafels als je wilt. Ze hebben buiten een uitklapbankje vol in de zon en uit de wind waar je lekker van je koffie kunt genieten.

Als je iets later in de ochtend gaat ontbijten zit je ook in de zon bij de Yoghurt Barn.  Dit is ook vooral een goede plek om te onthouden wanneer het volop zomer is. Ze hebben eigenlijk niet meer dan twee houten bankjes waar je buiten voor de ingang kunt zitten, maar als je doordeweeks ’s ochtends de tijd hebt is het de moeite waard om daar te genieten van de heerlijke koffie’s en de beste yoghurt met vers fruit en noten.

In de middag een lekkere lunch op het terras in de zon

In Utrecht kun je erg goed lunchen. Van Dobbe kroketten tot heerlijke bagels en salades. Maar wil je naast een lekkere lunch ook een plekje in de zon? Dan moet je het tactisch aanpakken.

Een plek waar je heel lang zon hebt is café Springhaver. Dat is ook een leuk tentje om ’s avonds wat te drinken en vervolgens naar een film te gaan in het oude karakteristieke filmhuis ernaast. Maar ’s middag kun je er lekker zitten aan de Springweg uitkijkend op het luxe hotel Karel V en de gehele middag heb je er zon, ook in de zomer! En het eten is biologisch voor de liefhebber en omdat het net buiten de winkelstraat zit is het er net wat rustiger dan op de Neude of aan de gracht dus meer kans op een plekje in de zon!

Café de Poort zit naast Louis Hartlooper ook op Ledig Erf. Daar heb je vanaf lunchtijd tot het einde van de middag zon. Als je er een bezoekje brengt

Cafe de Poort

Cafe de Poort

is het leuk om aan een tafeltje midden op de brug te zitten uitkijkend over de Oudegracht. Heerlijke plek en trouwens ook voor een vroege middagborrel met heerlijk speciaalbier en ook nog eens voor een goed prijsje.

Op de Mariaplaats zit de Bagels & Beans. Dit is een door mij veelbezochte lunchtent. De bagels die ze serveren zijn echt goddelijk en je hebt veel keuze. De sapjes moet je trouwens ook echt proberen, bijvoorbeeld de Geen Stress met een Royal Yelly shot erin. Dit is een tube gevuld met Koninginnengelei van een bij. Heel bijzonder en heel gezond schijnt;). Momenteel heb je hier tot een uur of 3 zon als je op het terras zit, en dit wordt later naar mate de zomer dichterbij komt. De Bagels & Beans op de Biltstraat is een goeie voor een dag met veel zon maar toch koude wind. Als je dan namelijk graag in de zon wilt zitten zonder te bevriezen is deze vestiging van de B&B een perfecte plek. Het is een beetje uit het winkelcentrum maar als je nog niet klaar bent bij de Bagels en je wilt nog een taartje dan kun je daar tot sluitingstijd in de zon zitten.

Een beetje gek om dit onder mijn favorieten te noemen, want ik ben er nog nooit geweest maar ik fiets er elke dag langs en het staat dus al een tijdje op mijn terras-bucketlist. Zies zit er pas sinds kort maar ik zie er in de middag altijd mensen genieten in de zon op het kleine terrasje. Het zit aan de Twijnstraat net op het Ledig Erf. Het is een wijnbar en bistro in één. Al het eten is huisgemaakt en ze hebben een houtskooloven. Je kunt er dus heerlijk genieten van een glas witte wijn in de zon en tegelijk lekker lunchen. Het ziet er altijd heerlijk uit dus ik ga het zeer binnenkort uitproberen!

De namiddag, oftewel borreltijd!

Dit is mijn favoriete tijd om de zon op te zoeken, maar ook de moeilijkste om de zon te vinden! Heerlijk om in de namiddag na een dag studeren nog

Speciaalbier op het terras in de zon

Speciaalbier op het terras in de zon

even een drankje te doen in de zon. Mijn favoriete tent is dan de FlaterHet is het enige café aan de gracht in Utrecht waar je midden op straat staat met je biertje en niet binnen de pinnen moet zitten, althans dat moet natuurlijk wel maar dat gebeurt niet echt. Een heel relaxte sfeer en de zon redt het steeds net boven de herenhuizen aan de gracht. Het zit ook nog midden in het centrum dus goede uitvalsbasis na een dag shoppen als je ervan houdt..

Ik ben nogal een wijnliefhebber dus Lefebvre behoort ook tot mijn favorieten. Je hebt daar heel lekkere en speciale wijnen en goede borrelplateaus. Als je buiten op het terras zit heb je momenteel tot 17:30 uur precies het straaltje zon dat niet wordt tegengehouden door het oh zo populaire hoge kantoorgebouw op de Neude.

Marktzicht is misschien een café dat niet meteen opvalt, omdat het niet tussen de winkels ligt maar net een straat erachter, maar hier heb je erg lang zon dankzij de steegjes waar de zon lang doorheen schijnt. Een leuk oud bruin café met gezellige obers! Mensen komen er om nog even te genieten van een biertje in de laatste zonnestralen.

Ledig Erf

Bij Speck op Ledig Erf

De nieuwste favoriet is Speck! Het zit bij het Ledig Erf en het zit er pas een paar maanden. Daar heb je echt bij uitstek momenteel het langst zon. Vandaag in ieder geval tot 19:00 uur, en dat in April! Ze hebben lange picknicktafels waar iedereen gezellig zijn Duveltje, witte wijn of Gin Tonic drinkt. Ze hebben een rijk assortiment. En als je dan rond een uur of 19:00 trek hebt gekregen, kun je er ook nog goed eten. Één blik naar binnen en het water loopt je in de mond. Het vlees hangt te rijpen aan groet haken in een speciale koelcel midden in het restaurant. Ten behoeve van het veldonderzoek heb ik het uiteraard even uitgeprobeerd en het was erg lekker!

Goed, ik bestel nog een drankje! Proost op het mooie weer! En ik zie je binnenkort graag in de zon!

Overzicht van alle zon-terrassen

Klik op de rode pinnen om te zien welk café/terras het is.

Heb jij nog favoriete plekjes in Utrecht waar je lekker kunt genieten in de zon? Laat het mij dan hieronder bij ‘comments’ weten, dat probeer ik namelijk graag uit!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Nicky 15 april 2015 at 05:20

  Dit is toch weer heerlijk om te lezen! Mijn lichaam smeekt na deze blog om een ijskoude blonde rakker, springhaver is favoriet 🙂

 • Reply Sophie 15 april 2015 at 07:57

  Die van mij ook!! Heb er gister weer in de zon gezeten de hele middag. Het leek wel zomer!

 • Reply Veerle 15 april 2015 at 14:49

  Zin in een biertje!!! Niet goed voor míjn scriptie – productiviteit deze blog, maar heerlijk om te lezen! 🙂 Binnenkort een keertje met z’n vieren terrassen?

  • Reply Sophie 15 april 2015 at 19:27

   Ja ik ken het! Mijn scriptie verliest het vaak van het terras 😉 maar vandaag was ik heel productief van 8 tot 3 in de bieb en toen kon ik mijzelf nog even belonen met een terras 😉 binnenkort met zijn 4en lijkt me een heel goed idee ! Gezellig!! X

 • Reply Michelle 27 juli 2015 at 09:42

  Leuk om te lezen! Ik ben toevallig net klaar met mijn scriptie schrijven, dus ik zal het (gelukkig) niet meer nodig hebben om een goede omgeving voor het schrijven te zoeken. Wel wil ik een keer een hotelovernachting boeken in Utrecht (zelf kom ik uit Zeeland) om dan een groot deel van de terrasjes uit te proberen, haha!

 • Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  Zeilen Whitsundays
  Meerdaagse zeiltocht Whitsundays – Airlie Beach [video]

  In Australië  heb je een verscheidenheid aan backpackers paradijzen zoals Byron Bay, Cairns en Airley Beach. Het zijn plaatsen waar...

  Sluiten